in

Egészséges és finom: A fantasztikus cseresznye

A cseresznye tisztítja a vért, méregtelenít, jó hatással van az emésztésre, és ezáltal segíti a fogyókúrát is. Tudd meg mi mindenre jó ez a zamatos édes finomság.

A nyár lédús kedvence a pirostól a szinte feketébe hajló bordóvörösig terjed. A korai cseresznye már május közepén megjelenhet, mostanra viszont már az egészen édes, ropogós fajtája is megérett. A cseresznye a Közel-keletről származik, hozzánk pedig a török hódítás idején jutott el. A görögök az istenek eledelének tekintették, hiszen minden része igazi csodaszer: gyógyító hatással bír nem csupán a húsa, hanem a magva és a szára is.

A nyár egyik kedvenc gyümölcse nagyon egészséges, hiszen gazdag A-, B-, C- vitaminban. Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot és nagymértékben vasat.

Piros héja és húsa antociánban gazdag, tehát kiváló antioxidáns. A cseresznye kitűnő forrás a bioflavonoidoknak, amelyek semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket, és lassítják az öregedést.

Amellett, hogy tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegeknek is.

Kitűnő vértisztító, hiszen 78-82%-a víz. Segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom.

Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, így hörgőpanaszokra, náthára is kiválóan hat.

Napi negyed kiló cseresznye csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában is jótékonyan jár el.

A cseresznye összes részét felhasználják gyógyító célokra. Termését gyógynövényként tartják számon. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek.

A cseresznyét fogyaszthatjuk frissen és aszalt formában, hiszen a benne lévő hasznos anyagokhoz így könnyen hozzá jut a szervezet. A cseresznye kedvelt leves-, lekvár és befőttalapanyag, de az elkészítése során sajnos csökken a hatóanyag-tartalom.

Szólj hozzá!
Taragüi, Selecta, Rosamonte, Campesino mate tea

Így készülnek a Béres termékek – videó

Desszert-különlegességekkel hódít az idei Kürtőskalács Fesztivál