in

ALDI hasznos – grillezéskor ezek jól jöhetnek, klikk

Mennyi ideig kell sütni a hamburger húst? Mitől lesz igazán finom, füstös íze az oldalasnak? Vajon melyik ALDI-s grill kiegészítő lenne ideális a kerti partihoz? Az ALDI BBQ weboldalon kezdőtől haladóig készültek grillezési tippekkel és tanácsokkal, nézz körül!

Az első napsugarak nemcsak a tavasz hírnökei, az étvágyunkat is meghozzák! Épp hogy előkerülnek téli szállásukról a kerti bútorok, és már el is kapott minket a grillezési láz. Hisz ki ne szeretné a szabadban sütött finomságokat?

Manapság egyre több családnak van grillsütője, amit tavasztól őszig havonta legalább egyszer használnak is. A magyarok kedvenc grillfogásai a sertéssültek és a különböző kolbászok. De kedveljük a grillezett szárnyasokat, a steakeket és a halakat is. A hölgyek a könnyebb ételeket részesítik előnyben: sokkal jobban szeretik a grillezett zöldségeket, mint a férfiak.

Az alap húsok mellett egyre többször kerülnek a grillre különlegességek is, mint például a bárány, az őz, vagy a vaddisznó. A vegetáriánusoknak sem kell lemondaniuk a grillezés nyújtotta élvezetekről. Olyan csemegék közül válogathatnak, mint a szójakolbász, a grillsajt vagy a tofu. A választék szinte határtalan. Nem is az a fő kérdés, hogy mit grillezzünk. A „hogyan grillezzünk” sokkal érdekesebb.

Nem minden grill, ami füstöl

A legtöbben faszénen grillezünk, de sokan vannak, akik a kevésbé komplikált gázgrillt részesítik előnyben, míg mások az elektromos grillsütőre teszik le a voksukat.

Vannak, akik különleges, egzotikus módszereket alkalmaznak, például deszkán grilleznek, mely különleges ízt ad az ételnek. Ehhez a technikához egy vastag, kezeletlen keményfa deszkára van szükség (a vörös cédrus előnyben). A deszkát néhány órára vízbe áztatják (minél tovább ázik, lehetőleg egész éjszaka, annál puhább lesz a fa). Ezt követően a felső felét olajjal bekenik, majd a gömbgrillen a parázs fölé, vagy a gázgrillen a láng fölé helyezik. Néhány perc múlva izzani kezd a deszka alsó fele. Ilyenkor kell a grillezni valót ráhelyezni, a deszkát a parázsról félrehúzni, és a tetőt lecsukni. Az étel a forró füstben párolódik meg, és különleges aromát kap. A szakértők ezt az elkészítési módot ajánlják például az omlós halhoz.

A „Barbecue-Smoker” (vagyis: BBQ füstölő) az Amerikai Egyesült Államokban a legkedveltebb módszer, de Európában is egyre nagyobb számban talál rajongókat. Ez az eljárás tulajdonképpen nem is grillezés, hanem alacsony hőmérsékleten történő párolás vagy füstölés.

Az eszköz két különálló edényből áll. Az egyikben tüzet raknak, és forrón tartják a parazsat. A másik edénybe kerül a grillezni való. Amikor a parázs elérte a megfelelő hőmérsékletet (kb. 90–130 °C), kinyílik egy szelep, amely a forró füstöt a párolóedénybe ereszti. A párolás sokáig tart, de megéri a várakozást, mert az így készített étel igazán omlós és zamatos lesz. A grillezés szerelmesei egyre többen fedezik fel a párolás egy régi változatát is: a ládában történő sütést.

Ehhez két rozsdamentes (nemesacél) ládára van szükség. Az egyik, parázsló brikettel vagy fadarabokkal megtöltött ládát ráhelyezik a másik, grillezni valókat tartalmazó ládára. A módszer nehézsége abban áll, hogy nem egyszerű tartani az állandó hőmérsékletet. A tűznek nem szabad sem túl forrónak lennie, sem pedig kialudnia. Jó három órát kell számolni sütési időnek egy nagy adag sülthöz, de megéri! A „ládasült” különösen szaftos és puha különlegesség.

Bármelyik módszert is választja, mi szép időt, kellemes társaságot és nagyszerű ínyenc élvezeteket kívánunk következő grillkalandjához! Minden mást, amire csak szüksége lehet, megtalál az ALDI gazdag grillválasztékában!

Szólj hozzá!
Taragüi, Selecta, Rosamonte, Campesino mate tea

A Tesco így döntött a vasárnap kapcsán

Most érkezett! Az Ikea így döntött hétfőn a vasárnap kapcsán