in

Nagyszüleink régi praktikái a takarításban

Tuti praktikák a takarításban, amik már évtizedek óta eredményre vezetnek.

A környezetbarát háziasszony nem használja feltétlenül az erős hatású, de a vizeket, sokszor a levegőt is erősen szennyező vegyszereket, marad az régieknél.

takaritasA leginkább tanácsolt, a legkevésbé környezetkárosító mosó-, tisztító- és vízlágyító szer a mosószóda. Használható kézi mosásra és automata mosógépekben is. Általános tisztítóként is ajánlott, így felmosásra, bútortisztításra is. A klasszikus szappan növényi és állati zsírok (marhafaggyú, disznózsír), valamint lúgok összefőzésével készül.

Régen hamulúgból és disznóbelekről leszedett zsírből főzték a szappant. Hamulúg kizárólag fa hamujából készíthető. Fél vödör fahamut leöntünk annyi forró vízzel, hogy a vödör háromnegyedéig érjen, azaz hagyjunk helyet az elegy habzásához. A forrás, bugyogás után le kell szűrni. Nagyon erős méreg, ezért felcímkézve, gyerekek elől elzárva tartsuk. A drága vízkőoldók helyett használjunk ecetet. -írja a veol.hu

A hatása kiváló, tíz perc alatt feloldja a vízkövet, sőt a fugákban kialakuló sárgás lerakódásokat is. Azonkívül fertőtlenít is, s használhatjuk ablaktisztításra is, szépen feloldja a zsíros szennyeződéseket, s ragyogóan fénylő lesz az üveg. A csempék lemosását vizes, szódabikarbónás ronggyal végezzük el előbb, majd töröljük át ecetes vízzel. Szagtalanításra tegyünk szódabikarbónát egy kis dobozban a hűtőszekrénybe. Beszórhatjuk szagos cipőkbe is egy éjszakára, majd szórjuk ki. Kiválóan lehet súrolni a tűzhelyet is vele.

Ha égettebb a felület, öntsünk rá vizet, és körülbelül egy evőkanálnyi szódabikarbónát, s áztassuk egy éjszakát. Odaégett lábosok is megmenthetők így, egynapi áztatás után az égett rész szinte egészben elválik az edény falától. Duguláselhárításhoz tegyünk egy-két evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba, nyomkodjuk beljebb, s öntsünk rá körülbelül egy deciliter ecetet. Nagy pezsgéssel oszlatja szét a szennyeződést.

Szólj hozzá!
Taragüi, Selecta, Rosamonte, Campesino mate tea

Így kerüld el az autókereskedők átverését

Így apríts egyszerűen petrezselymet