in

Jó tanácsok a fűtési szezonra

A fűtési szezonban számos háztartásban, munkahelyen olajradiátorok és hősugárzók segítségével igyekeznek fűteni.

Ennek fő oka, hogy nincs lehetőség mással fűteni pl. egy portásfülkében, egy újságos bódéban. Vagy kiegészítésként használjuk az alulméretezett fűtőrendszerek mellé, illetve távfűtéses lakásokban a fűtési szezon előtt és után, amikor az időjárás indokolttá teszi.

Fontos azonban oda figyelnünk ezekre az eszközökre, olykor a rendeltetési célnak megfelelően használva is okozhatnak balesetet, és akár tüzet is.

  • Fontos az elhelyezés helyes megválasztása (a használati útmutatóban megtaláljuk az erre vonatkozó előírásokat).
  • A fűtőkészülékeket a nagy hőkibocsájtás miatt ne tegyük közel gyúlékony anyagokhoz (különös tekintettel a függönyökre).
  • A ventillátoros hősugárzókban a fűtőszál hőjét egy ventilátor fújja ki. Ha a ventilátor meghibásodik, vagy szennyeződések bekerülése miatt forgása lelassul, akkor a készülék hűtése lecsökken, ami a készülék túlmelegedéséhez vezethet.
  • Vannak ventillátorral nem rendelkező készülékek is, mint pl. a kvarccsöves hősugárzó, és az olajradiátor. Ezek a fűtőberendezések jellemzően földelt kialakításúak.
  • A földelt készülékek esetén a csatlakozódugónak védőérintkezőkkel kell rendelkeznie, valamint azt, hogy a kettős szigetelésű készülékeknél várhatóan nem lesz megfelelő a jól ismert lapos dugó, mert az csak 575 W-ig terhelhető, a hőkészülékek pedig jellemzően ennek a többszörösén üzemelnek.
  • A hálózati vezetéknek rendelkeznie kell tehermentesítővel, ami megakadályozza a vezeték ki-be mozgását a belépési ponton, így a villamos csatlakozás nem terhelődik, és a vezeték nem tud kiszakadni a készülékből ezzel áramütés kockázatát okozva, valamint benyomódni sem, mely szintén veszély forrása lehet.
  • Szintén áramütés-veszélyes, ha a kezelőszerv rögzítése nem megfelelő, az könnyen eltávolítható, és az alatta lévő kezelőelem szigetelése nem megfelelő.
  • Ha a burkolat egyes részei vagy a kezelőszervek a megengedett értéknél magasabb hőmérsékletre melegednek, akkor égési sérülést okozhatnak.

Ha a készüléket nem megfelelően tervezték vagy építették meg, akkor még a biztonsági előírásokat betartva is balesetet vagy tüzet okozhat.

Amennyiben Önnek fontos, hogy a cége által gyártott/ forgalmazott termékek a műszaki biztonsági követelményeinek megfeleljenek, forduljon bizalommal a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratóriumához. Jól felszerelt, korszerű műszerezettséggel rendelkező akkreditált laboratóriumunk gyors, pontos, szakszerű vizsgálatokat végez és az eredményekről vizsgálati jegyzőkönyvet készít. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratóriumának részletes szolgáltatásairól bővebben Itt olvashat.

Szólj hozzá!
Taragüi, Selecta, Rosamonte, Campesino mate tea

Zacher Gábor: “merjenek jó döntést hozni”

Íme Koltai Róbert mennyei levese – recept