in

Így kell betartani az újévi fogadalmat

Az év első napján nagyon sokan tettek újévi fogadalmat, kutatások szerint az emberek 75-80 százaléka nem képes megtartani azt.

A cikkünkben ezért öt olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével be tudod majd tartani a szilveszter este elhatározott dolgokat.

Egyszerre egy fogadalomra koncentrálj! Ha az életedben több dolgon is szeretnél változtatni, akkor írj egy listát, és az azon szereplő tételeket rendezd fontossági sorrendbe. Ezután csak a legfontosabbat fogadd meg! A fogadalmak megtartása nagy összpontosítást és önuralmat igényel, az erőid megosztásával csak a sikertelenség kockázatát növeled.

Legyenek konkrét céljaid

Általánosságok helyett tűzz ki konkrét célt! Nehéz eleget tenni annak a fogadalomnak, hogy „az idén megjavulok”, „le fogok fogyni”, „ezentúl spórolok”. Ha viszont konkrétumokban gondolkodsz (például: nem káromkodom, az év végéig leadok 10 kilót, vagy minden hónapban félreteszek 5 ezer forintot), biztosan tudni fogod, hogy hol tartasz a célod elérésében.

Teljesíthető célokat tűzz ki

Ésszerű és teljesíthető fogadalmat tegyél! Eleve teljesíthetetlennek tűnő fogadalmat soha ne tegyél, hiszen így biztos a kudarc. Hiába fogadod meg például, hogy többé egy percet sem fogsz lustálkodni, ez úgysem fog tökéletesen sikerülni. Reálisabb célkitűzésnek tűnik például az, hogy tévénézés helyett/mellett délutánonként végzel egy kis házimunkát. Az is fontos, hogy csak olyan dolgot vállalj, amelynek a teljesítése kizárólag tőled függ. Ne azt fogadd meg például, hogy több pénzt fogsz keresni, hanem hogy több túlórát vállalsz; vagy a matematikaverseny megnyerése helyett az legyen a cél, hogy a korábbinál többet (naponta x órát) fogsz a felkészülésre fordítani.

Tudatosítsd magadban az elhatározásod okát! Ha például megfogadod, hogy leszoksz a dohányzásról, olvass többet a káros hatásairól, vagy írd össze, miért is akarod letenni a cigarettát. A papírt tedd jól látható helyre, így segíthet új erőre kapni, ha időközben elgyengülnél.

Bízz magadban

Bízz magadban! Koncentrálj arra, hogy igenis be tudod tartani az újévi fogadalmadat! Az újévi fogadalmak megtartása – különösen ha egy rossz szokás elhagyása vagy az életstílusunk megváltoztatása a cél – kemény munka. Gondolj úgy magadra, mint egy sportolóra, aki folyamatosan edz. Ha kitartó vagy, előbb-utóbb be fogsz érni a célba!

Forrás: http://www.hogyankell.hu/

Szólj hozzá!
Taragüi, Selecta, Rosamonte, Campesino mate tea

Így kell a kivit megtisztítani szabályosan

Így lehet a gázszámlát csökkenteni