in

Így lehet a gázszámlát csökkenteni

Így lehet a gázszámlát csökkenteni – íme a tanácsok.

A téli hónapok idején jelentősen nő a gázfogyasztás, s persze ezzel együtt a gázszámla is. Van azonban néhány praktikus lehetőség, amivel csökkenteni tudod a gázfogyasztást, s ezzel együtt a gázszámla összegét is.

Általános tanácsok
Ha teheted, válts gázszolgáltatót! Nézd meg a gáz árát, amit általában köbméterre adnak meg, majd keress olyan alternatív szolgáltatót, ahol olcsóbb a gáz ára.
Használj szigetelést az ablakoknál és az ajtóknál. Ha sok a rés a nyílászáróknál, akkor, ahogy mondani szokták, az utcát is fűtöd. A szigetelésről olvasd el a Hogyan kell utólag szigetelni a nyílászárókat? című praktikus tanácsainkat.

A fűtés kapcsán felmerülő spórolási lehetőségek
Ha elmész otthonról, és üres lesz a lakás, akkor néhány fokkal vedd le a termosztátot.
A fűtésszámla jelentősen csökkenthető a jó külső szigeteléssel is, érdemes a homlokzatot, illetve a padlásteret is szigetelni, így télen nehezebben szökik ki a meleg, míg nyáron nem melegszik fel annyira a lakás.

A fűtőtest környékét hagyjuk szabadon, így a meleg könnyebben áramlik a szobában, amit a termosztát ritkább bekapcsolással hálál meg.
Éjszakára 1-2 fokkal vegyük le a fűtést. A szoba átlaghőmérsékletének 2 fokos csökkentése fokonként 5%-os energia-megtakarítást eredményez, ezáltal a gázszámla 10%-kal csökkenthető!

Ha van olyan helység, amit télen nem, vagy csak nagyon ritkán használunk, csavarjuk le a radiátort és zárjuk be az ajtót.
Szellőztetéskor kapcsold minimum állásba a fűtőkészülék szabályozóját (a termosztátot).

A megfelelő hőmérséklethez társuló komfortérzet az ideális páratartalom segítségével alacsonyabb hőmérsékleten is kialakítható. 0°C hőmérsékleten, 60 százalékos páratartalom esetén a melegérzet ugyanolyan, mintha 40 százalék páratartalom mellett 22°C lenne. Ellenőrizd a fűtött helyiségek páratartalmát, szükség esetén párologtass!

Válassz olyan termosztátot, amely tanítható. Megtanulja a család vagy személy napi menetrendjét, fűtési szokásokat, a lakás, ház hőállapotait. Ennek figyelembevételével kapcsolgatja a fűtőberendezést, ha szükséges apró lépésekkel, kis eltéréseket figyelve irányítja a cirkó működését.

További tippekért klikk.

Szólj hozzá!
Taragüi, Selecta, Rosamonte, Campesino mate tea

Így kell betartani az újévi fogadalmat

Auchan – megérkezett a legújabb baba katalógus