in

Fontos tanácsok! Mihez kezdjünk a kéretlen csomagokkal?

Eljárást kezdeményezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, miután több alkalommal is kéretlenül küldtek egyes kollégái részére étrend-kiegészítő készítményeket.

A kéretlen csomag címzettjei magánszemélyek voltak, ezért a fogyasztói érdekek védelmében a Hatóság vizsgálja a termék értékesítésének körülményeit, valamint a készítmény összetevőit, illetve az azon szereplő tájékoztatás hitelességét. Az NFH a lengyel társhatóságokkal és az illetékes futárszolgálattal is felveszi a kapcsolatot az esetleges jogsértések felderítése céljából.

Az utóbbi időszakban megszaporodtak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) egyes dolgozói részére, névre szólóan küldött kéretlen csomagok. A VITAL INVESTMENTS lengyelországi cég Green Coffee Plusfogyókúrás étrend-kiegészítő terméket kínál, amellyel a biztonságos fogyást hirdetik a természetes zöld tea kivonat segítségével. Az NFH információi szerint több fogyasztó részére is kézbesítésre került már a kéretlen csomag.

A mintegy 18 országban forgalmazott terméket olyan magánszemélyek részére küldik, akik egyrészt nem szerepelnek a megrendelők között, másrészt nem is hallottak a nevezett termékről. Az NFH eljárást kezdeményezett, hogy feltárja az esetleges a fogyasztói jogok megsértését. A hatékony fellépés érdekében felvette a kapcsolatot az érintett futárszolgálattal és a lengyel társhatóságokkal. Az NFH Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában megvizsgálják, hogy a terméken feltüntetett összetevőknek, és az étrend-kiegészítőkre vonatkozó szigorú előírásoknak megfelel-e a készítmény.

Ezt tegye, ha kéretlen csomagja érkezik

Ne vegye át, vagy ne tegyen semmit. A későbbi probléma megelőzhető, ha a kéretlen csomagot nem veszi át. Ha a fogyasztó postaládájába dobták be a terméket, vagy átvételkor a címzettől, vagy a küldemény más átvevőjétől nem kértek aláírást, akkor a legkézenfekvőbb megoldás, ha a fogyasztó nem tesz semmit. A hatályos szabályozás szerint ugyanis a vállalkozás nem követelhet a fogyasztótól ellenszolgáltatást, ha olyan terméket értékesít, vagy olyan szolgáltatást nyújt, amelyre nézve nem jött létre szerződés. A fogyasztó nyilatkozatának elmulasztása esetén sem lehet vélelmezni a vállalkozás ajánlatának – hallgatólagos – elfogadását.

Még 14 napon belül jelezze elállási szándékát, írásban. Figyelmesebbnek kell lennie annak, akitől átvételi elismervény aláírását is kéri a futárszolgálat.  Ez esetben az átvétellel már létrejön a szerződés a termék küldője és címzettje között, ettől viszont 14 napon belül indokolás nélkül el lehet állni.

Hirdetés

Ha az első csomag még ingyenes is volt, az átvételi elismervénnyel általában azt is aláírja a fogyasztó, hogy további csomagokat rendel meg, melyért azonban már fizetni kell. Ez esetben írásban (levélben, e-mailben) kell jelezni az elállási szándékot a termék küldőjének. Mindezek mellett, erről a kereskedőnek előzetesen is tájékoztatnia kell a fogyasztót, amit ha elmulaszt, a 14 napos határidő akár 12 hónapra is meghosszabbodhat.

Mielőtt felbontaná. Vannak olyan termékek, ahol a fogyasztónak még inkább körültekintőbbnek kell lennie. Ilyen például a fent nevezett Green Coffee Plus is, azaz a fogyókúrás étrend-kiegészítők, vagy kozmetikumok, higiéniás termékek. Ezek kivételt képeznek az indoklás nélküli, 14 napos elállási lehetőség alól, ha már felbontották őket. Ezért először a termék csomagolásán, a mellékelt tájékoztatón érdemes elolvasni, mire is használható a kapott termék. Csak akkor bontsák fel, ha tényleg ki szeretnék próbálni, és számolnak azzal az eshetőséggel, hogy ennek költségvonzata is lehet.

Mit érdemes tudni az étrend-kiegészítőkről (videóval)

Az alábbi videó összefoglalja, mit érdemes tudni az étrend-kiegészítő készítményekről:

Szólj hozzá!

SPAR akció: június 30-tól érvényes új ajánlatok

L’Occitane nyári vásár – akár 40% kedvezmény