in

Vajon mire jó a humor a lelki egészségünk szempontjából?

Akadnak olyan dolgok, amelyeknek elsőre nehéz meghatározni a szerepét, ám mégis megvan a maguk jelentősége az életünkben. Ilyen például a humor is, amelyre nem tekintettek mindig pozitívumként az emberi történelem során.

 

Hogyan változott a humor megítélése az idők folyamán?

 

Az Onlinepszichológus.net blogjából most ezt is megtudhatjuk, azzal együtt, hogy miért is hasznos a mindennapokban. Eredetileg Platón és Arisztotelész korában negatív vonásként tekintettek rá, mivel a lenézést, illetve a fölényeskedést társították hozzá. Azonban Descartes-nak köszönhetően ma már előnyös vonásként határozzuk meg, mivel rengeteg területen segít minket, mint például a stressz csökkentése, a beilleszkedés és az összetartozás, illetve a mentális jóllét.

A modern pszichológia segítségével tisztábban láthatjuk a humor szerepét, a benne lévő kedvező és kedvezőtlen oldalt is elfogadva. Lássuk, melyek ezek!

 

Modern megközelítés, amely a napjainkban is elfogadott

 

A humornak ugyanis akadnak negatív és pozitív aspektusai is. Ennek alapján pedig négy fő típusát határozzák meg. Az első, amelyet Énvédő humornak neveznek, az élet kellemes, olykor vicces oldalára összpontosít. A Kapcsolatépítő humor is pozitív, ennek hatására jobb lesz az összetartás, valamint csökkennek a feszültségek is. Ez a fajta tréfa nem bánt másokat, s a csoport tagjai alapvetően egyetértenek vele kapcsolatosan.

 

A negatív oldalon találjuk az Önostorozó humort és az Agresszív humort is. Az előbbi saját magunk nevetségessé tétele, amely betöltheti az önvédő mechanizmus szerepét is. Alapvetően a szorongásban gyökerezik, és azt is szül, ráadásul rombolhatja az önbecsülésünket is. A másik említett típus hasonló vonásokkal bír, azonban másokra irányul, s ide sorolhatjuk a rasszista vagy szexista humort is.

 

A humor nagyon fontos

 

Freud tanítása alapján ma már tudjuk, hogy a humor hatására az érzelmi állapotunk kedvező irányba változik. Az pedig, ha jó kedvünk van, megerősít más pozitív tulajdonságokat is, mint amilyen a kreativitás, az optimizmus vagy a problémamegoldás. A humornak köszönhetően az érzelemszabályozás is kedvező irányba módosul, hiszen csökken a szorongás és a stressz, valamint a negatív energiákat is le tudjuk vezetni ezeknek köszönhetően.

 

Mindezt tekinthetjük egyfajta pozitív öngerjesztő folyamatként is, amely során javul az immunrendszer működése, boldogsághormonok szabadulnak fel, de még a tüdő és az emésztési folyamatok is jobb állapotba kerülnek, méghozzá a nevetés hatására.

 

Egyes mentális problémák esetén, mint amilyen például a depresszió, a viselkedés is megváltozik a humoros helyzetekben, ami úgy jelenhet meg, hogy nem tudunk nevetni a vicceken, s inkább kerülni kezdjük az ezzel járó szituációkat. A humor azonban ilyenkor sem tűnik el teljesen, csak negatív jellegűvé válik, így kap szerepet a fekete humor is. 

 

Ha még többet olvasna a témáról, a teljes cikkért látogassa meg az Onlinepszichológus.net blogját, nem fog csalódni!

Szólj hozzá!

Szexi kiegészítők szerepjátékokhoz

LIDL iskolakezdés 2023 – akciók, infok itt!