in

Te tudod, mi a különbség az előleg és a foglaló között?

Előleg vagy foglaló? Miért, a kettő nem ugyanaz? – teszed fel a kérdést te is. Nem. Nem ugyanaz. Ennélfogva, amikor szerződést kötsz valakivel, korántsem mindegy, hogy melyik kifejezés kerül a dokumentumba. 

 

Ez a különbség az előleg és a foglaló között

 

Az életben számos olyan élethelyzet adódik, amikor az előleg és a foglaló jelentése közötti eltéréssel tisztában kell lenned. Sokan használják egyenértékűként a két fogalmat – és milyen rosszul teszik! 

 

Lehet, hogy éppen ti is az akolcson.hu személyi kölcsön kalkulátorát használjátok ahhoz, hogy a tervezett lakásvásárlás likviditási problémáira megoldást találjatok. Ez dicséretes – hiszen a nagy döntések előtt létfontosságú a megfelelő, alapos tájékozottság, a lehetőségek pontos ismerete. Ahogy az is, hogy tisztában legyetek a szerződések fogalmaival és jellemzőivel.

 

Előleget vagy foglalót célszerűbb választani?

 

Sokszor merül fel a kérdés, hogy akkor, amikor egy üzleti tranzakció során a szerződés megkötésére kerül a sor, az előleget vagy a foglalót érdemes-e választani. Mivel a kettő között nagy különbségek vannak, így feltétlenül érdemes átgondolni, melyik az, ami a számotokra a kifizetődőbb opció lehet.

Először tegyük világossá a fogalmak jelentését:

 

  • A foglalót a megvásárolni kívánt szolgáltatás vagy termék ellenértékének részeként fizetitek meg, annak a biztosítására szolgál, hogy mindketten (azaz te és az eladó is) komolyan gondoljátok a szerződést. Ha az eladó nem tudja teljesíteni a kötelezettségét, akkor kétszeres foglalót kell visszafizetnie. Viszont ha a te lépsz vissza, akkor elveszíted a befizetett foglalót. 
  • Az előleg ezzel szemben a teljes vételár egy részét jelenti, amit a szerződés megkötésekor fizetsz meg. Az előleg célja az, hogy jelezze az elköteleződést, valamint a vételár előzetes fedezeteként szolgál. Amennyiben bármelyik fél visszalép a szerződéstől, az előleget vissza kell fizetni a másik félnek.

 

A foglaló és előleg közötti választás

 

A szerződés felbontásakor a foglaló esetében mindkét félnek nagyobb a kockázata, ami a megállapodás betartására ösztönözheti a feleket. Az előleg már kevésbé szigorú, tekintettel arra, hogy amennyiben a szerződés felbomlik, akkor az visszatérítésre kerül. 

 

A foglaló választása elsősorban olyan helyzetekben célszerű, ahol a felek szeretnék garantálni a tranzakció sikerességét, ezért komoly kötelezettségvállalást terveznek. Az előleg viszont azokban az esetekben lehet ideális, ha nagyobb a felek közötti bizalom, és rugalmasabb megoldásra van szükség.

 

Eltérő jogi következmények

 

A foglaló lényegében a szerződésben vállalt teljesítés biztosítéka – ha azt az egyik fél megszegi, annak jogi következményei vannak – a foglalót elveszítheti vagy köteles visszaszolgáltatni. A foglalónak kompenzációs és visszatartó jellege is van.

 

Az előleg ezzel szemben nem jár kompenzációs vagy visszatartó következményekkel, mint a foglaló, de a kifizetésekor a feleknek figyelni kell arra, hogy az előleg összegét és a fizetés módját és idejét a szerződésben rögzítsék.

Szólj hozzá!

Egyképes kvíz 97. Csak a memóriádra lesz szükség!

Eurojackpot nyerőszámok fríss – az Eurojackpot 2023. szeptember 22-ei nyerőszámai