in

A Fogyasztóvédelmi Hatóság most közölte – internetes vásárlás tanácsok

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Europe Direct Tájékoztató Központ Zala Megye március 1-én előadást szervezett “Internetes vásárlások – hasznos tudnivalók és jó tanácsok fogyasztók részére” címmel.

Az online vásárlások, az elektronikus kereskedelem egyre több állampolgárt érint, ezért fontos az online vásárlás kockázatainak megismerése. Az internetes vásárlással kapcsolatban dr. Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ (EFK) vezetője adott információkat és hasznos tanácsokat az érdeklődő megjelenteknek.

A közönség soraiban végzett gyors felméréssel kiderült, milyen sokan vásároltak, rendeltek már terméket interneten, ugyanis gyors, kényelmes megoldás, nincs nyitvatartási időhöz kötve, a világ bármely pontjáról megtehető, az árösszehasonlító oldalakon gyorsan megtudható, melyik webshop ajánlata a kedvezőbb.

Viszont annál kevesebben tudták, hogy valójában kitől vásároltak. Ez az online vásárlás egyik kockázata, a vevő nem kerül fizikai kapcsolatba az eladó vállalkozással, nem tudja megfogni, a maga valóságában megvizsgálni a terméket. Az előadó több példát említett: számos ismert magyar nyelvű oldal, annak ellenére, hogy „.hu”-ra végződik a neve, nem magyar vállalkozásé. Ettől még az internetes vásárlások 99 százaléka megbízhatónak mondható, de jobb kivédeni azt az egy százalékot, ami csalódást, illetve megkárosítást okozhat.

Fontos arról tájékozódni, hogy a honlap impresszuma milyen adatokat ad meg a vállalkozásról, persze azt sem lehet tudni, hogy ezek valós adatok-e. Sokszor a józan ész dönt, legalább a kirívóan kedvező ajánlatok, a „túl szép, hogy igaz legyen” típusú ajánlatok keltsenek gyanút a vevőben. De az is jó, ha a megrendelő tájékozott a leggyakoribb csalási formákról.

Ilyen például az ár előre átutalása, a Western Union fizetési forma kérése (készpénzt utalunk át, amit egy megadott jelszóval lehet felvenni külföldön), a csupán e-mailes kapcsolat megadása, a túlságosan átlagos név.

Biztonságosabb fizetési mód az utánvét, a virtuális bankkártya, a banki átutalás, és a bankkártyával való fizetés, mert utóbbi esetben visszaélés esetén a bank megtéríti a kárt. Nem mellőzhető szempont az online vásárlás eldöntésénél a szállítási feltételek és költség ismerete, hisz ez utóbbiak esetenként leronthatják az előnyeit.

Az EFK vezetője részletesen szólt az online vásárlások esetében létező, a termék átvételétől kezdődő 14 napos elállási jog lényegéről, feltételeiről. Ez utóbbit nem a vállalkozás „adja”, hanem a vevő jogszabályban biztosított joga. Néhány kivétel is létezik azonban, mint az egyedi gyártású termék, a gyorsan romló élelmiszer, a szerzői jogi védelem alatt álló csomagolt termék felbontás után.

Az internetes vásárlásról további hasznos tudnivalókat olvashat az EFK honlapján.

Forrásanyag: Zalai Hírlap 03.02.

Szólj hozzá!
Taragüi, Selecta, Rosamonte, Campesino mate tea

Szülők figyelem! Ezek a babaruhák veszélyesek lehetnek

Jön a Nők Lapja tavaszi kuponakciója!