in

Létrákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Létrákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A létrák szinte minden háztartásban megtalálhatók, de sokszor munkaeszközként is használják. Egy létrával könnyen szenvedhetünk balesetet, hiszen magasban dolgozunk vele, így onnan leesve a csonttöréseken, zúzódásokon túlmenően akár komoly gerinc vagy koponyasérülést is szenvedhetünk.

Az esést előidézheti például az, ha a létra szilárdsága nem megfelelő, és alattunk megroskad, esetleg eltörik. A fentiek miatt különösen fontos, hogy a létrák biztonsággal kibírják a várható használat alatt bekövetkező igénybevételt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma különböző létrákat vizsgált a vonatkozó szabványok figyelembevételével. A hatóság a vizsgált 10 termékből 4 esetben (40%) állapított meg nem megfelelőséget.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma különböző létrákat vizsgált. Beltéri, háztartásokban, irodákban, iskolákban használatos, maximum öt létrafokkal és fellépővel ellátott, kéttagú, egyoldalas, alumínium vagy acél létrák ellenőrzésére került  sor.

A létráknak a vonatkozó szabványban meghatározott, termékbiztonságot érintő, az alábbiakban felsorolt paraméterei kerültek vizsgálatra:

  • a létra szilárdsági vizsgálata (ellenőrzésre került a szabvány által előírt terhelés után a létra maradó alakváltozása),
  • a létra hajlítási vizsgálata (ellenőrzésre került a szabvány által előírt terhelés hatására bekövetkezett lehajlás),
  • a létra oldalirányú meghajlásának vizsgálata (ellenőrzésre került a szabvány által előírt terhelés hatására bekövetkezett lehajlás),
  • a létraszárak alsó végeinek vizsgálata  (ellenőrzésre került a szabvány által előírt terhelés után a létra végeinek maradó alakváltozása),
  • a létrafokok (lépcsők) és a fellépők hajlítóvizsgálata során a létrafokokat és a fellépőt az előírt terheléssel terhelték a szekemberek, majd megmérték a maradó alakváltozásukat,
  • a létrafokok és a lépcsők csavarási vizsgálata (mérésre került a létrafokok maradó alakváltozása a csavarást követően)
  • a kétágú létra szétcsúszásgátló szerkezeteinek (pl. láncok hevederek) és csuklós illesztéseinek vizsgálata a biztonsági eszközök működőképességére tért ki,
  • a fellépő billenés vizsgálata (mérésre került a szabvány által előírt terhelés hatására a fellépő elmozdulása).

A laboratórium a vizsgált 10 termékből 4  nem felelt meg. (40%)

Három létra esetében a létraszár vége az előírt terhelés hatására elhajlott és berogyott. Ezen létrák szárai használat közben elhajolhatnak, amitől a létra felborul.

Egy létra létrafoka hajlott meg az előírt terhelés hatására. Ez a létra szintén balesetveszélyes, hiszen használat közben a létrafok hirtelen összeesése leesést eredményez.

A veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról és visszahívásáról – a megállapított súlyos kockázat miatt – a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szükségesnek tartja a következő években a rendszeres, átfogó ellenőrzéseket, és termékbiztonsági vizsgálatokat, hogy a veszélyes termékeket a forgalomból kiszűrje.

Szólj hozzá!
Taragüi, Selecta, Rosamonte, Campesino mate tea

Ez jó hír az Auchan dolgozóinak

A TESCO ezt a terméket hívta vissza