in

„Csalóka” hirdetések – a rendőrség figyelmeztet

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai a biztonságos tűzifavásárláshoz.

Újsághirdetésekben, szórólapokon, és már az internetes portálokon is megjelentek a megyében azok a hirdetések, amelyek igen kedvező áron hirdetnek téli tüzelőanyagokat.

Elsősorban tűzifát kínálnak az eladók, jellemzően házhozszállítással. A hirdetők a kapcsolatfelvételre javarészt csak telefonos elérhetőséget adnak meg – nevet, webes lehetőséget nem adnak.

Az új évben se legyenek óvatlanok az efféle vásárlások kapcsán, hiszen látatlanban nem lehet megmondani, valóban rendelkezésre áll-e a megrendelni kívánt tüzelő, illetve valóban azt az árut szállítják-e le, amelyről a megállapodás megtörtént.

Sőt, a legtöbb ilyen hirdetésnél az eladók előleg, illetve a teljes vételár előzetes átutalásához kötik a kiszállítást, amely nagy kockázatot jelent a vásárlók számára. A korábbi rendőri gyakorlat alapján számos veszélyt rejtenek ezek a túlzóan olcsó lehetőséggel kecsegtető hirdetések/hirdetők.

Sok esetben le sem szállítják az előzetesen átvett vételár ellentételezéseként beígért tűzifa mennyiséget, vagy ha szállítják, akkor nem olyan mennyiségben, vagy minőségben.

Alapvető elővigyázatossági intézkedéseket követően megelőzhetők a későbbi kellemetlenségek.

  • Soha ne rendeljen meg terméket ellenőrizetlen készletről, forrásból!
  • Ne utaljon előre pénzt ismeretleneknek!
  • Házhoz szállítás esetén, lerakodás előtt ellenőrizze a tűzifát!
  • A kiszállított tüzelőről mindig kérje el a papírokat, amelyek igazolják, hogy azt az anyagot kapta és olyan mennyiségben, amit megrendelt!
  • Az internetes rendelés esetén mindig gondosan, körültekintően járjon el, a személyes-, vagy bankkártya adatait ne adja ki!
  • Ismeretleneket ne engedjen be otthonába!
  • Ha nagyobb összegű készpénzt ad át a szállítóknak, kérjen segítséget ismerősétől, hogy legyen ott önnel az átadásnál!
  • Ellenőrizze a fa mennyiségét! A törvény szerint egy erdei köbméter 1m x 1m x 1,7 m (kaloda esetén).

Amennyiben úgy érzed, csalás áldozata lett, azonnal értesítse a 112-es vagy 107-es segélyhívók egyikén a rendőrséget! – közölte a police.hu.

Szólj hozzá!
Taragüi, Selecta, Rosamonte, Campesino mate tea

„Kedvencünk a Medve sajt” – megható kisfilmek a közös pillanatokról

Praktiker – megérkezett a legújabb akciós újság – íme a január 12-ei szám